board error

Topics around mechanical design, controller and electronics. Mods & hacks welcome.
thebriceman
Posts: 18
Joined: Mon May 02, 2016 3:03 pm

board error

Postby thebriceman » Fri Jun 17, 2016 3:35 pm

Last night I had a board error that shut off the extruder, it said it overheated. Is the fairly common? I have only had 1 other issue where the printer froze durring printing.

User avatar
walshlg
Posts: 1350
Joined: Wed Mar 23, 2016 12:01 pm

Re: board error

Postby walshlg » Fri Jun 17, 2016 3:39 pm

this is not good nor normal. Make sure that the heater and thermocouple are screwed in securely and also make sure that the cooling fan is working

thebriceman
Posts: 18
Joined: Mon May 02, 2016 3:03 pm

Re: board error

Postby thebriceman » Fri Jun 17, 2016 3:40 pm

Sorry no pics when I reset the machine on the touch screen it would revert back to the error message. no other screens were available to see or access.

thebriceman
Posts: 18
Joined: Mon May 02, 2016 3:03 pm

Re: board error

Postby thebriceman » Fri Jun 17, 2016 3:54 pm

So I powered the machine back up and this is what I got, I checked all the fasteners and they are all tight nothing has moved, what do I need to do to get it running again?

Image
Image
Image

User avatar
walshlg
Posts: 1350
Joined: Wed Mar 23, 2016 12:01 pm

Re: board error

Postby walshlg » Fri Jun 17, 2016 4:36 pm

most likely error is thermocouple is loose or broken, check connections all the way to mainboard.

{FWIW mine came out of its can, its just a weld on the tip of 2 wires slid into a metal can held in with epoxy. I pushed it back in and glued in place with the red high temperature silicon RTV }

User avatar
walshlg
Posts: 1350
Joined: Wed Mar 23, 2016 12:01 pm

Re: board error

Postby walshlg » Fri Jun 17, 2016 4:37 pm

submit a help ticket if its not obvious, this can be serious.

thebriceman
Posts: 18
Joined: Mon May 02, 2016 3:03 pm

Re: board error

Postby thebriceman » Fri Jun 17, 2016 4:39 pm

How do I submit the help ticket?

Jetguy
Posts: 2815
Joined: Tue Mar 22, 2016 1:40 am
Location: In a van, down by the river

Re: board error

Postby Jetguy » Fri Jun 17, 2016 5:38 pm

http://help.raise3d.com/support/home

Contact Us
Tel: + 1- 888 - 963 - 9028
Working Hours: 10AM - 4PM (PST)
E-mail: inquiry@raise3d.com
Attachments
support.jpg

firesped
Posts: 854
Joined: Mon Mar 21, 2016 9:23 pm
Location: Tucson, AZ

Re: board error

Postby firesped » Fri Jun 17, 2016 10:39 pm

If that is an original Thermo couple, you can order a new one. The new ones btw are much more responsive i have found.
RL name: Michael Nolen
printers:
raise3D N2 kickstarter Early Bird
Trinus Deluxe (running smoothieware on Azteeg X5 GT board)
Monoprice Maker Select v2

thebriceman
Posts: 18
Joined: Mon May 02, 2016 3:03 pm

Re: board error

Postby thebriceman » Tue Jun 28, 2016 3:16 pm

After replacing the thermocoupler with the extra one included with my printer, I am still having the same error. I would like to send the whole extruder section including the board less the hot end for evaluation and or repair.

Zkronk
Posts: 8
Joined: Sat Jun 25, 2016 2:40 pm
Location: Sweden

Re: board error

Postby Zkronk » Tue Jun 28, 2016 3:45 pm

You need to have both thermocouples connected for normal operation.
I tried to remove the unused one on my N1 single extruder printer, and got the same error message as you do.
So I re-attached the unused thermocouple and the printer started as it should again.

thebriceman
Posts: 18
Joined: Mon May 02, 2016 3:03 pm

Re: board error

Postby thebriceman » Sat Jul 09, 2016 3:16 pm

Both thermoocuplers were exchanged places, the machine started up and I was able to print until the machine just stopped and the led screen went black. I restarted the machine hoping to resume the print.......This is what I got when powering back on.
Image
Image
I believe it is time to exchange the printer......

User avatar
John@Raise3D
Posts: 483
Joined: Fri Feb 26, 2016 8:42 am

Re: board error

Postby John@Raise3D » Sat Jul 09, 2016 3:21 pm

Please send us an email at support@raise3d.com with your name, number and time to call. We will guide you through all the possible check points to fix this issue. Since it was ok before this, it should just be a loose connection somewhere.

thebriceman
Posts: 18
Joined: Mon May 02, 2016 3:03 pm

Re: board error

Postby thebriceman » Sat Jul 09, 2016 6:45 pm

Email sent

thebriceman
Posts: 18
Joined: Mon May 02, 2016 3:03 pm

Re: board error

Postby thebriceman » Sat Jul 30, 2016 3:24 pm

This issue is continuing........needless to say I am very unhappy. There are no loose connections, I replaced the main board. These issues are UNACCEPTABLE and a permanent solution need to be reached!

User avatar
Vicky@Raise3D
Posts: 5742
Joined: Fri Mar 25, 2016 3:54 am

Re: board error

Postby Vicky@Raise3D » Tue Aug 02, 2016 1:38 am

New thermocouples have been sent out.


Return to “Hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests