Left Extruder jams

User avatar
Jay_Omega
Posts: 19
Joined: Wed Dec 26, 2018 2:37 am

Left Extruder jams

Postby Jay_Omega » Wed Jul 03, 2019 4:03 pm

I keep getting jams in the left extruder below the extruder gears,
where the filament goes through the guide hole.

There seems to be wear on the plastic piece, since the black
paint has worn off to show white plastic.

Jammed this time on 3DSolutech natural, but this has happened using other
filaments as well.

See attached photo.

Thanks!
Attachments
20190703_104411.jpg

User avatar
ocelot27
Posts: 118
Joined: Sat Feb 02, 2019 4:39 pm
Location: Malvern, PA

Re: Left Extruder jams

Postby ocelot27 » Wed Jul 03, 2019 6:11 pm

I don't think that's wear as the whole thing is made with SLS printing out of black nylon powder. Probably debris from filament that's worn off by passing though the extruder. Going to have to use the steel rod and find out where the obstruction is as per Raise instructions.

User avatar
Jay_Omega
Posts: 19
Joined: Wed Dec 26, 2018 2:37 am

Re: Left Extruder jams

Postby Jay_Omega » Wed Jul 03, 2019 8:58 pm

Cleared out the jam.

The filament above the jam looks nice and smooth.

Below the jam (between gears and hotend) the filament is pretty banged up looking.
(see photo, left to right cleaning rod, right filament, left filament).

I'm running with less pressure on the filament on the gears. Maybe I was just
crushing the poop out of my filament?
Attachments
20190703_155400.jpg

IliaT
Posts: 11
Joined: Mon Jul 01, 2019 5:09 pm

Re: Left Extruder jams

Postby IliaT » Fri Jul 05, 2019 5:56 pm

It might be famous bad temperature sensor socket issue. We had filament jam issue all the time until we designed and built special bracket to hold the sensor wires still so they will not wiggle the socket interrupting contacts. After this fix the issue completely had gone.

Image

Image

Image

Image

Image

User avatar
ocelot27
Posts: 118
Joined: Sat Feb 02, 2019 4:39 pm
Location: Malvern, PA

Re: Left Extruder jams

Postby ocelot27 » Sat Jul 06, 2019 7:11 pm

The image of the filament looks like heat creep to me - you can see where the rollers squished the softened filament.

User avatar
Jay_Omega
Posts: 19
Joined: Wed Dec 26, 2018 2:37 am

Re: Left Extruder jams

Postby Jay_Omega » Sun Jul 07, 2019 8:55 pm

I didn't know there was a famous bad temperature sensor socket.
I'll look at that. Funny how all these machines have quirks and
idiosyncracies.

Heat creep - I had considered that but wasn't positive. Not sure how to
counteract that; I'll do some more research.

Thanks for the diagnosis!

I think "The Heat Creep" would be a good user name for a 3d print forum.

User avatar
Jay_Omega
Posts: 19
Joined: Wed Dec 26, 2018 2:37 am

Re: Left Extruder jams

Postby Jay_Omega » Thu Jul 18, 2019 2:30 am

So, yes, it was heat creep.

I added some thermal compound between the heat sinks and throat tube.
Raised up the lid to keep heat down in the print chamber.
Lowered the build plate temperature.

Oh yeah and I replaced the front cooling fan. I'm pretty sure this is the fault of
Raise3D's poor design, and not me dropping tweezers or allen wrenches in the fan
while it was running.

busted_fan.jpg


I replaced the fan with a 50mmx50mmx20mm fan, so a bit longer screws and a little more
noise, but lots more airflow and more manly fan blades.

Printing like a champ now.


Return to “Pro2 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest