Page 1 of 1

Z-hop and retraction at first 2 layers possible?

Posted: Sat May 12, 2018 7:17 am
by pacoraap
Hi,

I love to use the slicer but currently got stuck in setting up a special set up.
I like to print translucent filament (orange) for a front panel on glass for a shiny surface and see through with honeycomb infill.
The front panel has round holes and square ones.
Connection lines in the first layer are not welcome as they distract the honeycomb infill in the back ground.
So I need retraction and maybe some Z-hop to have a clean infill on the first 2 layers.

I tried every standard setting possible but I get always connection lines in the first layer.
Retraction does not owrk in the first layer as far as my tests go.

Without special section settings can this be accomplished?

Thanks in advance Paco

Re: Z-hop and retraction at first 2 layers possible?

Posted: Sun May 13, 2018 2:49 pm
by Vicky@Raise3D
Try with Pre-layer settings to enable the settings at the layers you need.

Re: Z-hop and retraction at first 2 layers possible?

Posted: Tue May 15, 2018 7:59 pm
by pacoraap
Hello Vicky,

I tried that.
Retracion inside the model does not work despite the per layer setting.
When skirt is printed and it goes to the model it does Z hop once but no retraction.
Then it just prints the first layer without the Z hop or retraction.
Do I miss something?
Or is this limitation?
Do you need video for better explanation?

Paco

Re: Z-hop and retraction at first 2 layers possible?

Posted: Wed May 16, 2018 9:04 am
by Vicky@Raise3D
If possible, would you like to share .gcode and .data files with me?
I tried with and without Z hop, the retractions on first layer always work.

Re: Z-hop and retraction at first 2 layers possible?

Posted: Wed May 16, 2018 7:36 pm
by pacoraap
Hello Vicky,

Thanks for taking the time to test.
files are zipped and can be downloaded from here
https://1drv.ms/u/s!AnuMP-b55jicgb8_RaCsvQnnbv5eNQ
I could not attach them here.
If I look with preview I can clearly see there are no retractions inside the layer when it moves.
retraction tickbox is marked.

I also add a sample picture of the movements inside the layer of the object.

Maybe I do something wrong, if so it would be nice to be guided to the error I make.

Thanks, Paco

Re: Z-hop and retraction at first 2 layers possible?

Posted: Fri May 18, 2018 5:25 am
by Vicky@Raise3D
The issue might be due to Avoid Travel Through Hole. Try disable this option in your per-layer settings.
2.png

2.png

Re: Z-hop and retraction at first 2 layers possible?

Posted: Mon May 21, 2018 9:29 am
by pacoraap
Hello Vicky,
Problem solved..............cause unknown but this is what I did.
On my normal slicing PC in preview I did not got the retracion or Z hop as your pictures show.
So I toke other PC and installed Ideamaker too.
Did the same steps as before and there you go retraction and Zhop as set by per layer in preview visible.
So checked again the normal slicing pc but same result no retraction or set up in preview.
I exported and saved the profile from this pc to a thumbdrive.
Installed it on the other PC and there still it works fine for Zhop and retraction in preview.
Went back to the normal slicing PC and checked again same file and setting per layer and sliced once again.......it works......now the preview shows retraction and Z hop as set per layer setting...............weird.

Thanks for your assistance Vicky.
I will show the print result and final settings when the prints are satisfying so other can learn from it.

Regards, Paco