Print Speed Not changing?

Discussions about ideaMaker and other printing software.
srgabor
Posts: 10
Joined: Tue Jan 24, 2017 9:49 pm

Print Speed Not changing?

Postby srgabor » Wed Apr 19, 2017 2:29 pm

I've been having issues with the print speed.

When I change my Default, Inner Shell, and Outer Shell Speed, my predicted print time isn't adjusting and when I print, everything seems extremely slow. Since my model doesn't have any infill, I haven't been adjusting my infill speed.

Speed: 30mm/s, Estimated print time is 6hrs, 3min, 49sec
Speed: 100mm/s, Estimated print time is 6hrs, 1min, 54sec.

Any advice? Is there a setting I'm missing?

Jetguy
Posts: 1134
Joined: Tue Mar 22, 2016 1:40 am

Re: Print Speed Not changing?

Postby Jetguy » Wed Apr 19, 2017 2:53 pm

Under cooling, minimal layer time. Remember, speed is distance over time. So, another limit here is a layer, regardless of distance defaults to minimum time of 15 seconds. This allows the material to cool and solidify before the next hot layer is applied. You can adjust this lower, but beware of your print deforming as it prints from constantly laying hot layer after hot layer so rapidly, the layers to not solidify in the shape and pull inward.
Attachments
minimum layer time.jpg

srgabor
Posts: 10
Joined: Tue Jan 24, 2017 9:49 pm

Re: Print Speed Not changing?

Postby srgabor » Fri Apr 21, 2017 2:45 pm

That worked! Thanks!


Return to “Printing Software”

Who is online

Users browsing this forum: JonHylands and 3 guests